Blog

Mlekara

BEOČIN – Slovenačka firma „SL konsalt“ uzgajaće 1.500 koza u Grabovu na Fruškoj gori, a mleko sa ove buduće farme izvoziće se u zemlje regiona i Evropske unije, dok je nemačka kompanija „Celtron“ zainteresovana za 160 hektara zemljišta na obali Dunava, u selu Susek, gde bi formirali slobodnu carinsku zonu, sa proizvodnjom struje iz biomase.

 

Projektni tim firme „SL konsalt“ je pre Beočina posetio desetak opština u Srbiji i odlučio se za selo Grabovo, koje je na oko 400 metara nadmorske visine, parcela od 50 hektara na fruškogorskom visu je već određena.

– Sa Slovencima smo potpisali ugovor o namerama, a oni će u narednom periodu da urade analizu zemljišta, koje će u Grabovu uzeti u zakup za farmu koza. Na toj farmi bi se proizvodilo samo kozje mleko za izvoz u zemlje EU. Ulaganje u farmu koza iznosiće do 500.000 evra, a posao će dobiti 20 radnika. Svako radno mesto nam je dragoceno, a uskoro ćemo formirati i Fond za razvoj poljoprivrede i uz podršku uspešnih kompanija otvoriti inicijativu za razvoj sela – kaže Bogdan Cvejić, predsednik opštine Beočin.

U Grabovu se nalazi mlekara sa kapacitetom od 10.000 litara po smeni. Pogon je namenski izgrađen 2007. godine, poseduje HACCP sertifikat i mlečnim proizvodima snabdeva prodavnice u Novom Sadu, Futogu, Beočinu i bližoj okolini.

Nemačka kompanija „Celtron“ već je odabrala 25 Beočinaca, koji krajem meseca odlaze u Nemačku, da se obuče za proizvodnju drvenog “čipsa”. Posle obuke dobiće posao u „Lafarž biznis parku“, a sledeći korak, prema planovima kompanije, zakup je 160 hektara susečkog pašnjaka, koji se proteže na 1.400 metara dunavske obale. Nemci ovde planiraju da izgrade pristanište za teretne brodove, kao i postrojenja za preradu drveta, proizvodnju evro-paleta i drvenog “čipsa”, kao i pogone za preradu biomase i proizvodnju električne energije iz nje.

To bi, zapravo, bila slobodna carinska zona, u kojoj bi se sakupljala biomasa iz vojvođanske mreže kanala, reka i šuma.

– Nemački partner je odabrao upravo selo Susek na Dunavu, odnosno 160 hektara zemljišta, gde bi uredio slobodnu carinsku zonu u nekoliko faza. Proizvodnja drvenog “čipsa” u biznis parku kod cementare, kasnije bi se iselila u tu zonu. Nemci planiraju da grade fazno, a ukupno ulaganje iznosilo bi oko 270 miliona dinara. Kada se zaokruži ceo proces, kompanije „Celtron“ planira da zaposleno oko 1.000 radnika. Naravno, ne može to sve odmah da se uradi, ali, prema njihovom pismu o namerama i razgovoru sa njihovim predstavnicima, očigledno je da im se žuri da krenu u ovaj posao što je pre moguće – naglašava Cvejić.

Najstarije selo na Fruškoj gori

Gradovo na najvećoj nadmorskoj visini na Fruškoj gori najstarije je srpsko selo u Vojvodini, osnovano krajem 17. veka. U Drugom svetskom ratu je potpuno uništeno, a kasnije su ga obnovili preživeli meštani. U selu živi 134 stanovnika, a četvororazrednu školu pohađa četiri učenika.